Острови во Европа за кои засега не знаат премногу туристи

Острови во Европа за кои засега не знаат премногу туристи

Фиренца и Париз се прекрасни, но и преполни со туристи скоро секој дел од годината. Доколку сонувате за романтична локација во која нема постојано илјадници туристи, размислете за некои од овие прекрасни релативно непознати острови:

1) Понца, Италија

До овој прекрасен вулкански остров во Тиренското море пристапот е возможен само преку едночасовно патување со хидрофоил од копното, а иако така не делува од мега јахтите кои постјно се паркираат таму, „вајбот„ на островот е релаксиран и непретенциозен.

2) BELLE-ÎLE-EN-MER, Франција

Името на островот во превод значи „прекрасно острово во морето“ е лоцирано на брегот на Британија во северозападна Франција – дестинација позната по природните плажи, пастелно обоените куќи и превкусната морска храна. Пејсажите на ова острово ги инспирирале многу од делата на познатиот сликар Моне.

3) Гринда, Шведска

Мирниот остров Гринда е дел од архипелагот на Стокхолм, на час и половина од градот, а на него не се дозволени возила.

4) Тессе, Холандија

Овој остров е преполн со села, колоритни полиња со лалиња, национален парк и иконски светилник, а има и сопствена пиварница.

5) Стромболи, Италија

Стромболи се наоѓа северно од Сицилија, а врз него се наоѓа активен вулкан чиј „огномет“ често може да го гледате навечер (секако, од безбедна далечина).

6) Колонсеј, Шкотска

Доколку сте во потрага по мир и тишина (со малку авантура), тогаш овој далечен северен шкотски остров би бил идеален за вас. Доволно малечок за да е потполно пристапен пешки или со велосипед, на него ќе може да ја истражувате природата уживајќи во прекрасната флора.

7) São Miguel, Португалија

Тука има релативно малку туристи па така без премногу гужва на располагање ќе ви бидат сите геотермални базени, а ќе имате можност и да набљудувате делфини.