Ништо како кинеска копија: Познатите светски локации во кинеско издание

Ништо како кинеска копија: Познатите светски локации во кинеско издание

Кинезите имаат обичај да ги копираат познатите светски обележја, а понекогаш и цели градови. Дел од овие имитации многу личат на оригиналните, но голем дел се напуштени градови или полу-завршени градбени проекти. Еве дел од нив и како изгледаат во споредба со вистинските:

1) Венеција и селото Флоренција, Тианџин

Гранд Каналот во Венеција е еден од најромантичните во светот, додека неговата кинеска реплика е шопинг центар на површина од 50 акри.

2) Халштад и кинеската копија во ГуангдонгХалштад е старо австриско село каде има рудник на сол, а изградбата на неговата кинеска копија чинела 940 милиони долари и предизвикала контроверзии бидејќи жителите на австриското село не знаеле дека нивните историски градби и улици некој ги ископирал.

3) Ајфеловата кула и копијата во Тиандученг, Кина

Кулата која е амблем на Париз и препознатлив симбол е ископирана во височина од 108 метри (вистинската е 324m. до врвот) во Тиандученг, Кина, во град кој денес е напуштен.

4) Интерлакен, Швајцарија и Кинескиот град ИстокИнтерлакен ресортот во Швајцарија е дом на најстарите хотели во светот, а неговата кинеска копија е наречена Overseas Chinese Town East (OCT) (Кинески град Исток) и се наоѓа спроти река во Хонг Конг до вештачко езеро.

5) Менхетен и новата област во Тианџин Бинхаи

Во новата област на Тианџин Бинхаи е сопрена изградбата на она што требало да претставува мини-Менхетен, па така се работи за уште еден напуштен „град на духови“.

6) Холандски ветерници и градот Холандија, Кина

Ветерниците кои се иконски дел од холандските песјажи се ископирани во градот Холандија во Кина, во кој има и копии од згради како поморскиот музеј на Холандија и стоковната куќа Bijenkorf од Амстердам.

7) Италијански кафулиња и Breeza Citta di Pujiang, Шангај.Италијанските кафулиња се познати по нивниот амбиент и храната која се служи во нив, додека оние во Breeza Citta di Pujiang, Шангај се моделирани според нив, но за жал се наоѓаат во град кој во главно е напуштен.